Firmy ulokowane w Tureckim Inkubatorze Przedsiebiorczości otrzymują określony status, który determinuje stopień wspracia oferowanego przez TIP. Podmioty gospodarcze klasyfikowane są jako:
- firma inkubowana – firma powstała w momencie wejścia do Inkubatora lub funkcjonująca na rynku nie dłużej niż 36 miesięcy, którą TIP obejmuje największym zakresem wsparcia;
- firma strategiczna – firma działająca na rynku ponad 3 lata, której lokalizacja w Inkubatorze jest korzystna z powodów programowych, organizacyjnych i strategicznych;
- firma komercyjna – firma działająca na rynku ponad 3 lata, korzystająca z oferty Inkubatora;
- Wirtualne Biuro – firma prowadząca działalność w Inkubatorze, z wyłączeniem wynajmu powierzchni biurowej lub produkcyjnej.
Zasady rekrutacji:
Proces rekrutacji nowego Lokatora TIP składa się z 5 etapów:
- zamieszczenie ogłoszenia o wolnym lokalu (nie dotyczy podmiotów zainteresowanych usługą Wirtualnego Biura),
- złożenie w Sekretariacie TIP wymaganych dokumentów zgłoszeniowych lub przesłanie ich drogą elektroniczną na adres: sekretariat@inkubator.turek.pl,
- rozmowa z kandydatem,
- decyzja Komisji Weryfikacyjnej,
- zawarcie umowy.
Dokumenty zgłoszeniowe obejmują:
- formularz zgłoszeniowy firmy;
- zaświadczenie/oświadczenie o niezaleganiu z podatkami;
- zaświadczenie/oświadczenie o niezaleganiu ze składkami do ZUS;
- oświadczenie o zapoznaniu się z Regulaminem TIP.
Dodatkowo przedsiębiorcy funkcjonujący na rynku krócej niż 3 lata zobowiązani są złożyć:
- formularz informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis;
- oświadczenie o pomocy de minimis lub kserokopie zaświadczeń o uzyskanej pomocy de minimis.
Analizą formularzy i przydzielaniem miejsca w Inkubatorze zajmuje się Komisja Weryfikacyjna.
Komisja Weryfikacyjna ma prawo żądać od zainteresowanego dodatkowych dokumentów umożliwiających podjęcie decyzji.
Kryteriami decydującymi o kwalifikacji firmy są:
- staż firmy/data powstania,
- poziom innowacyjności,
- wiarygodność przedsięwzięcia,
- ilość planowanych miejsc pracy,
- poziom wykorzystania pomocy publicznej.
Komisja Weryfikacyjna rozpatruje przedłożone dokumenty, przeprowadza rozmowę z kandydatem, sporządza formularz weryfikacyjny i decyduje w sprawie ulokowania kandydata w TIP w ciągu 7 dni roboczych od dnia przeprowadzenia rozmowy.
Pierwszeństwo w przyjmowaniu do TIP mają przedsiębiorcy zamieszkali na terenie Gminy Miejskiej Turek.
Preferowani są mikro, mali i średni przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. 2004 nr 173, poz.1807 z późn. zm.).
Decyzję w sprawie wynajmu powierzchni wspólnej w TIP (bufet) podejmuje Burmistrz Miasta Turku.